Vereniging - Volleybalvereniging Bakkerij Jonker - Blauw Wit Oldebroek

Vereniging

 

Volleybalvereniging Bakkerij Jonker Blauw Wit

Bakkerij Jonker Blauw Wit is opgericht in 1962 en is een van de twee volleybalverenigingen in de gemeente Oldebroek. De vereniging telt ongeveer 150 leden, waarvan ongeveer de helft jeugdlid is. Blauw Wit heeft momenteel 11 heren -, dames – meisjes en jongensteams. Deze teams spelen wedstrijden op verschillende niveaus binnen de competitieregio Oost van de Nederlandse volleybalbond (Nevobo). Naast de competitiespelende leden heeft Blauw Wit ook een groot aantal recreatieve leden, die veelal meetrainen bij de competitiespelende teams.

Historie

Op 19 december 1962 werd in zaal Herkert besloten tot oprichting van een volleybalvereniging. De initiatiefnemers waren – in alfabetische volgorde – de heren Bultman, Haklander en Van der Knaap. Deze heren waren van oordeel dat in een gemeente als Oldebroek toch waarachtig wel plaats was voor een volleybalvereniging. Dat zij hier midden in de roos geschoten hadden, bleek wel op de oprichtingsvergadering want de belangstelling was groot en men draalde dan ook niet om meteen tot oprichting over te gaan. Tot voorlopig bestuur werden gekozen de heren Van der Knaap (voorzitter), Haklander (penningmeester) en Klein (secretaris). De heer Bultman, een van de initiatiefnemers weigerde een bestuursfunctie wegens drukke werkzaamheden. Dit bestuur werd definitief gekozen tijdens de buitengewone ledenvergadering op 10 januari 1963. Tevens werden op deze vergadering de reglementen vastgesteld en de naam van de vereniging gekozen. Besloten werd dat de heer Van der Velde de voorlopig technisch leider werd op de trainingsavonden. Dit Bestuur werd gekozen tijdens de eerste ledenvergadering op 10 januari 1963. Tevens werden op deze vergadering de reglementen vastgesteld en de naam van de vereniging Blauw Wit Oldebroek gekozen. De eerste competitiewedstrijd werd op 19 september 1963 tegen een team van V.Z.K. gespeeld. Blauw Wit verloor deze wedstrijd.

Na deze vergadering waren de eerste moeilijkheden uit de weg geruimd en kon het spel beginnen. Het ging er allemaal erg gezellig aan toe en de leden kwamen elke donderdagavond trouw om een paar pondjes overtollig vet kwijt te raken. Zoals gezegd was het allemaal leuk, maar toch haperde er wat. De technische vaardigheid vorderde nu niet bepaald met sprongen. Het bestuur zag zich dan ook genoodzaakt dit feit onder ogen te zien in haar vergadering van 28 februari. Daarom werd besloten om een trainer aan te trekken, te weten de heer Van der Ploeg uit ’t Harde. Aangezien trainers niet kosteloos training geven, stegen de lasten van de vereniging hiermede zodanig dat contributieverhoging onvermijdelijk was. De leden gaven begin maart hun fiat aan de voorstellen van het bestuur.

Met de komst van de heer Van de Ploeg werd er nieuw leven in de vereniging geblazen. Hij pakte de zaken keihard aan. Op zijn knallend stemgeluid trainden de leden dat de stukken eraf vlogen. Menige zweetdruppel is er gevallen in deze periode, maar ondanks pijnlijke spieren werd er niet gemopperd. Integendeel! Helaas moest Van der Ploeg bij de opening van het badseizoen voorlopig en later bij zijn vertrek naar Enschede definitief afscheid van de vereniging nemen. Opnieuw zat de vereniging zonder trainer, maar de leden bleven maar komen ook al ging het hier en daar wel eens moeilijk.
Na de eerste zomerstop werd er echter weer in volle vaart gestart en is het bestuur gelukt opnieuw een trainer te contracteren te weten, de heer Schraa uit Wezep. Dat het bestuur hiermee een gelukkige greep had gedaan werd al snel geconstateerd. De heer Schraa had na de eerste trainingsavond zoveel vertrouwen in het volleybalspel dat hij adviseerde nog dat jaar (1963/1964) in te schrijven voor de competitie. Het advies werd door het bestuur dan ook onmiddellijk opgevolgd.

Het wachten was vervolgens op de eerste competitiewedstrijd. Om enigszins vertrouwd te raken met competitie wedstrijden en om de krachten te meten, werd op 19 september 1963 tegen een team van V.Z.K. gespeeld. De wedstrijd werd verloren, maar tegen deze sterke ploeg was dat beslist geen schande. Het vertrouwen was er dan ook dat men een goed figuur zou slaan in de competitie. Daarvoor was wel een flinke doses enthousiasme nodig. Daarnaast moest er flink getraind worden om een plaats te bemachtigen in het eerste team. Kortom, de basis werd gelegd voor wat nu al 50 jaar in Oldebroek aanwezig is. Volleybal!

Sponsoren

Sponsoren zijn in de loop van de tijd geweest: Rabobank, Hubart, Smit, Nagelhout-Koele de Spar en Smit & Lodewijk. In 2008 werd Bakkerij Jonker te Oldebroek hoofdsponsor van de vereniging waarna deze de naam "Bakkerij Jonker - Blauw Wit" kreeg.

Toernooien

In 1977 organiseerden Gerard Damming en Wim Geerdink het eerste buitenvolleybaltoernooi in Oldebroek. Dit werd gespeeld op een trapveldje in Oldebroek waar nu het gemeentehuis staat. In een later stadium werd het grasveld achter De Talter de speelplek. In de jaren 80 en 90 werden de toernooien steeds populairder, met enkele jaargangen waarbij meer dan 100 teams meededen. Sinds 2012 wordt het toernooi gehouden op het voetbalveld van Voetbalvereniging Owios. In 2017 werd dit toernooi voor het laatst gehouden

Ook het kerstvolleybaltoernooi is een waar begrip in de regio en wordt ieder jaar in de kerstvakantie georganiseerd in de Talter. In 2007 organiseerde Martijn Boerendans met hulp van een groep vrijwilligers voor de eerste keer een beachvolleybaltoernooi in Oldebroek, aangesloten bij het regionale circuit. Er werd op meerdere locaties gespeeld. Onder meer het plein tegenover de dorpskerk, het Talterplein, parkeerterrein Vaessen en het oefenterrein van Rijschool Hendriks dienden als beachlocatie

Sinds 2021 beschikt Blauw Wit over een eigen beachvolleyballocatie op de sportaccomodatie in Oldebroek. Hier liggen permanent 3 beachvolleybalvelden welke door zowel leden als niet-leden van de vereniging kunnen worden gebruikt. Het jaarlijkse beachvolleybaltoernooi is uitgebreid tot een heuse beachweek waar op diverse avonden en in het weekend verschillende toernooien gehouden worden.

Tweede divisie

In het jaar 2009 behaalden de heren onder leiding van trainer Rijk Binnenkamp de 3e plek in de 3e (regio)divisie. Enkele weken later werd door de volleybalvereniging VVH uit Harderwijk een licentieruil voorgesteld, waardoor Blauw Wit de kans kreeg om aan de landelijke competitie mee te doen. De heren aanvaardden dit aanbod en speelden het seizoen 2009/2010 in de 2e divisie. Het werd een jaar waarin Blauw Wit moest vechten tegen de degradatie. Uiteindelijk werd dit lot bezegeld in de laatste wedstrijd tegen Dynamo (Apeldoorn). Blauw Wit verloor en kwam 2 punten tekort om rechtstreekse degradatie te voorkomen, en eindigde op de 11e plaats.

Kampioenschappen en bekwerinst

Blauw Wit heeft in de loop der jaren diverse successen gekend. Zo werd eerste team in het seizoen 1999 / 2000 kampioen van de eerste klasse en werd in 2005 de regionale beker gewonnen.
In 2010 won Dames 1 de dubbel: de regionale beker en de titel in de eerste klasse. Bekijk hier de klasseringen van de eerste teams.
In 2023 wist Heren 1 onder leiding van coach Felix Lopez voor de tweede keer in de historie de regionale beker te winnen.

Het heden

Bijna alle jeugdspelers spelen ook competitie en met veel succes. Door een goede begeleiding van een aantal zeer goede (gediplomeerde) trainers is sportief gezien een hoog niveau bereikt. In de afgelopen seizoen hebben diverse jeugdteams in de hoogste klasse van de regio. Daarnaast heeft Blauw Wit 8 teams in de seniorencompetitie, in het huidige seizoen spelend van de 3e divisie tot en met de 3e klasse.

Naast het spelen van volleybal organiseert de vereniging tal van leuke/gezellige activiteiten, waaronder het Beachvolleybaltoernooi, Kerstvolleybaltoernooi, Straatvolleybaltoernooi, Jeugdkampen, Mixtoernooitjes, een Blauw Wit feest en diverse activiteiten voor de jeugd.